program2021

Udstillingsprogrammet

SAMMENSTØD

2021

Ny kunstnerisk satsning finder i år sted i Ringsted, hvor Ringsted Galleriet med støtte fra en række fremtrædende fonde præsenterer en mere åben og pågående profil med udstillingsprogrammet, SAMMENSTØD.

I 2021 vil Ringsted Galleriet lade kunsten træde ud af de vante galleri-rammer og ind i byrummet samtidig med, at der etableres en formidlingscentral på galleriet. Med den dikotomiske læresætning: Art is art. Everything else is everything else af Ad Reinhardt er ønsket at blande kunst og alt andet sammen. Ikke fordi der stræbes efter en harmonisering af kunst og ikke-kunst, men for at skabe et sammenstød mellem kunst og hverdag, hvor kunsten i højere grad vil forstyrre hverdagslivet og dukke op der, hvor folk færdes og der, hvor man mindst venter det.

Ringsted Galleriet er stolte over at kunne præsentere et alsidigt og stærkt hold af 26 etablerede kunstnere og unge talenter, som blandt andet består af Maria Wæhrens, Henrik Plenge Jakobsen, Nanna Debois Buhl, Mette Clausen og Anders Visti, der skal være med til at åbne programmet den 6. marts 2021.

Kunst sættes ud i byrummet og støder sammen med hverdagen

Det vil være muligt at opleve værker af de 26 kunstnere fordelt på 6 udstillinger fra marts – november 2021. Udstillingerne vil finde sted på forskellige beliggenheder, som spænder lige fra villavejen til butikscenteret i Ringsted. Rammen om alle udstillingerne vil være det sammenstød, der findes, når polære, kunstneriske genrer, udtryk eller medier simultant støder sammen med hverdagens rum.

Forårsprogrammet et kurateret af Morten K. Jacobsen og Jonas Kjeldgaard Sørensen, mens efterårsprogrammet er kurateret af Heidi Hove og Jens Axel Beck. Der arbejdes i øjeblikket på, hvilke specifikke beliggenheder de forskellige udstillinger vil sprede sig over. Det kan dog afsløres, at på udstillingen, Assimileret Aktivisme, som finder sted i foråret, vil en del af værkerne tage plads i byrum, når Tue Greenfort gennem samfundsrelevante emner som økologi og biodiversitet går i clinch med et af de mange grønne områder i byen, eller når Lise Harlev præsenterer hverdagspoesi på facader.

Få kunstudstilling hjem i din forhave

En anden udstilling er Forhave, som vil finde sted i forskellige, private forhaver i byen. Her vil man iblandt nyslået græs, blomsterbede, buske, grus og fuglebade eksempelvis kunne opleve underfundige skulpturer af Maria Gondek og hverdagspoetiske udsagn af Thorgej Steen Hansen for derved at åbne op for nye udtryk og samtaler på vejen.

Mens kunsten rykker ud-af-huset, omdannes Ringsted Galleriet til en dynamisk formidlingscentral med workshops, guidede ture etc. Her vil man kunne hente informationer omkring den udstillede kunst i byen, men også komme bag om de kunstneriske processer. Ved programstart vil udstillingsrummet fremstå som et lagerlokale med 26 opstablede EU-paller (én til hver udstiller), men i løbet af programmet vil pallerne blive aktiveret med direkte- eller indirekte elementer fra tilblivelsen af de udstillede værker til byrum.

Kunstgalleri vil gøre samtidskunsten synlig og vedkommende

I 2021 har Ringsted Galleriet eksisteret i 39 år. Galleriet har gennem årene markeret sig som en betydelig kunstnerdrevet udstillingsplatform på den danske kunstscene og er kendt for at have eksperimentet i fokus og at gøre samtidskunst tilgængelig for alle. Med dette udstillingsprogram er ønsket at skabe en serie dynamiske udstillinger, som rækker ud til lokalsamfundet og den øvrige danske befolkning for potentielt at skabe en større bevågenhed om ikke kun Ringsted Galleriets aktiviteter, men også kunstens potentialer. Heidi Hove, som sammen med Morten K. Jacobsen udgør galleriets daglige lederduo, uddyber: 

”Formålet med dette ud-af-huset program er at gøre samtidskunsten mere synlig i dagligdagen, og at skabe glæde, forundring og debat i det offentlige rum, således kunsten med tiden kan få en mere central plads i samfundet.”

Stor opbakning fra fondsverden

Der arbejdes i øjeblikket på fuld skrue med at koordinere og skaffe midler til dette ambitiøse udstillingsprogram i Ringsted og omegn. Til galleriets store glæde har de oplevet opbakning fra flere prominente fonde til udstillingsprogrammet. Daglig leder Morten K. Jacobsen udtaler:

”På nuværende tidspunkt har vi fået støtte af Statens Kunstfond, 15. Juni Fonden, Dansk Tennis Fond, Ringsted Kommune og Det Obelske Familiefond. Vi er utrolig glade for bevillingerne, og særligt støtten fra Det Obelske Familiefond tidligt i forløbet. Den har været afgørende for den fortsatte planlægning af SAMMENSTØD”.

Uden støtten fra fondene og Ringsted Kommune ville det ikke være muligt at realisere den store kunstsatsning i Ringsted, som endda vil kunne gennemføres i en usikker tid med corona-restriktioner og forsamlingsforbud.

De deltagende kunstnere på SAMMENSTØD er:

Henrik Plenge Jakobsen, Maria Wæhrens, Mette Clausen, Nanna Debois Buhl, Anders Visti, Thomas Bo Østergaard, Tue Greenfort, Lise Harlev, Carl Plum, MC Coble, Maria Meinild, Jørgen fog, Lydia Hauge Sølvberg, Nina Nowak, Jørgen Carlo Larsen, Mo Maja Moesgaard, Maria Gondek, Thorgej Steen Hansen, Karin Lorentzen, Fredrik Tydén, Freja Niemann Lundrup, Tove Storch, Simon Lindhardt, Vinyl-horror & -terror og Lis Nogel.

For mere information kontakt venligst
Heidi Hove, tlf. 30428727, heidihovepedersen@gmail.com
Morten K. Jacobsen, tlf. 42201111, m.kamper.jacobsen@gmail.com

SAMMENSTØD er med stor tak støttet af:

Sammenskudsgilde, 2019 af Maria Gondek. Materialer og genstande er alle venligst doneret af beboere i Sommerhuskolonien ABC i Rødovre. Springvandet blev bygget til udstillingen KOLONIEN III. Foto af Maria Gondek

Det her er tiden der står stille, 2019 af Thorgej Steen Hansen. Vejsten med inskription mejslet i granit og trukket op med grøn maling. Foto af Thorgej Steen Hansen

Ultramarint og gult rotorrelief, 2020 af Henrik Plenge Jakobsen. Et roterende relief ovenpå et vægmaleri, Amager Centret. Foto af Henrik Plenge Jakobsen