debat-sofie-thorsen-skravering

Oplægs- og Debatarrangement

SAM/FUND

Historie • Samtidskunst • Arkæologi

2023 har været et helt særligt år for både Ringsted Galleriet og Ringsted Museum og Arkiv, hvor et nyt samarbejde på tværs af kunst og historie er blevet etableret i forbindelse med udstillingsprogrammet, LANDBRUGLAND. Begge institutioner har en særlig relation til landbruget – og til hinanden, da Ringsted Galleriets lokaler oprindelig har huset byens landbrugsmuseum. Igennem programmet har 11 toneangivende kunstnere udarbejdet nye værker, som forholder sig til landbrugs- og museumstematikken. Udstillingsåret lakker nu mod enden – og i forbindelse med årets sidste udstilling ’Skravering’ med Sofie Thorsen, udvides platformen gennem et oplægs- og debatarrangement på Ringsted Museum og Arkiv.

Til arrangementet præsenteres totalinstallationen ’Skravering’, som i øjeblikket kan opleves på Ringsted Galleriet samtidig med et delelement fra installationen kan opleves på Ringsted Museum og Arkiv. Udstillingen på Ringsted Galleriet består af en gulvtegning, der tager form som et stort, linjeret papirark eller plovfurer på en mark. I det nøje optegnede system er en række skulpturer placeret, som på forskellig vis peger på bearbejdning af jord. Det er eks. dele fra markredskaber samt fotografisk materiale af stolpehuller fra jernalderhuse fra en lokal, arkæologisk udgravning i udkanten af Ringsted, hvor den nye bydel, Hulemarken skal bygges.

Et program, som både omhandler arkæologi, landbrug, samtidskunst og historie

Til arrangementet vil Sofie Thorsen udfolde sin totalinstallation ’Skravering’ efterfulgt af dialog med arkæolog, Lizette Salge, som ligeledes vil tale om den arkæologiske udgravning udenfor Ringsted, der har inspireret Sofie Thorsen i sit værk.

Dernæst vil lederteamet fra Ringsted Galleriet, Heidi Hove og Morten K. Jacobsen fortælle om udstillingsprogrammet LANDBRUGLAND og dets møde med historiske museumsartefakter i dialog med museumsinspektør og historiker Rikke Elise Roos.

Arrangementet modereres af kunstkritiker og forfatter, Maria Kjær Themsen, som i 2023 har modtaget 15. Juni Fondens kunstkritikerpris, har udgivet bogen ’BERØRT – om dansk kunst i det nye årtusinde’ (2020) og er modtager af Bikubenfondens Udstillingspris ’Vision’ ifm. udstillingen ’Soil.Sickness.Society’ på Rønnebæksholm i Næstved (2021).

Når samtidskunst og historiske artefakter mixes

Med dette arrangement stilles der spørgsmål til, hvad der sker, når kunsten blander sig med historiske genstande fra hverdagslivet. Kunstinstitutioner og lokalhistoriske samlinger præsenterer begge en form for historiefortælling, men hvor det historiske materiale oftest opererer indenfor en faktuel, tidsmæssig struktur, er samtidskunsten mere fragmenteret og diffus i dets udtryk. Hvad sker der når fortid og nutid mødes, når fakta og fiktion blandes, eller når figuration bliver til abstraktion eller omvendt? Kan et sådant sammenstød eller møde mellem kunst og historie give et nyt blik på vores fortid, nutid og fremtid?

Dørene åbnes kl. 16.30 på Ringsted Museum og Arkiv, hvor de øvrige værker fra udstillingsprogrammet, LANDBRUGLAND kan ses på museet. Her er værker af: Michael Boelt Fischer, Jonas Kjeldgaard Sørensen, Siska Katrine Jørgensen, Kåre Frang, Camilla Nørgård, Jette Gejl, Peter Kruse Larsen og Sofie Thorsen.

På dagen vil det desuden være muligt at se installationen ’Skravering’ og møde Sofie Thorsen på Ringsted Galleriet, Bøllingsvej 15 fra kl. 14.00-16.30.

Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding via Billetto.

Tid: Torsdag den 30. november kl. 17.00 – 19.00 – dørene åbnes kl. 16.30

Sted: Ringsted Museum og Arkiv, Køgevej 41, 4100 Ringsted

Medvirkende: Sofie Thorsen (billedkunstner), Lizette Salge (arkæolog), Rikke Elise Roos (museumsinspektør og historiker) samt Heidi Hove & Morten K. Jacobsen (daglig lederteam ved Ringsted Galleriet)

Moderator: Maria Kjær Themsen (kunstkritiker)

Mere info: ringstedgalleriet.dk / ringstedgalleriet.contact@gmail.com
Kontakt: Heidi Hove, tlf. 30428727

Udstillingsprogrammet LANDBRUGLAND og dets formidlingsprogram er venligst støttet af:

Udstillingen ’Skravering’ er med stor tak støttet af: