litteratur-klasse-landbrug-provins

Jonas Reppel / Charlot Roslev / Hans Otto Jørgensen / Lone Hørslev

Klasse/Landbrug/Provins

Litterært særarrangement

Er du interesseret i litteratur, der forholder sig til landbrug, provins, opvækst og liv i underklasse og arbejderklasse? Er du interesseret i klasse-litteratur, som ikke kun forholder sig til København, men derimod skildrer livet i provinsen på en  hverdagsagtig, humoristisk, poetisk, brutalt og hjerteskærende vis, og som er kontrastfyldt  og antiidyllisk? Så kom forbi Ringsted Galleriet og lad forfatterne Jonas Reppel, Charlot Roslev, Hans Otto Jørgensen og Lone Hørslev tage dig med ind i provinsens dyb.

Er du interesseret i litteratur om at bo, flytte til eller vokse op i provinsen? På gårde? I boligblokke? på kroer? I små byer med snørklede navne? Er du interesseret i litteratur om familiegårde, der går i arv og ender i konkurs? Om ejere af købmandsbutikker som ikke tør åbne sine breve i frygt for den økonomiske situation? Hvilken betydning det har? Er du interesseret i, at høre om forældre der har smadret deres kroppe for at tjene penge? Og hvad det måske gør ved deres børn? Er du interesseret i at komme med ud og ind i de miljøer, hvor den fattigdom er, som ellers ikke findes ifølge politikerne? Vil du med ud at se konsekvenserne? Vil du med derud, hvor markerne bliver ved så langt øjnene rækker? Vil du møde de almindelige, de ualmindelige, landmanden, ludomanden, alkoholikeren, dyrelægen, den enlige mor, den forsvundne far, førtidspensionisten, v.u.c-læren, eller tjeneren på den lokale kro?

Vil du møde dem, hvor traumerne sidder i ryggen og hvor førtidspension er en fremtidsdrøm eller den eneste mulighed? Vil du møde børn af de forældre? Vil du med ud og møde de mennesker, der bliver ofre for systemet? Vil du møde dem, der er børn af ofrene? Vil du med på aktiveringscentre i små provinsbyer? I forladte huse? Vil du høre om dem der flygtede til storbyen og dem der blev tilbage? Vil du høre om giftig maskulinitet? Om børns forestillinger og oplevelser af dette? Om moderskab? kvindeforhold?

Vil du opleve fire, forskellige litterære stemmer forholde sig til enten landbrug, provins eller klasse? Så kom til fredagsoplæsning på Ringsted Galleriet d. 3. november. Vi åbner dørene fra kl. 19.00 – 21.00, hvor de inviterede forfattere vil læse uddrag fra deres forfatterskaber.

Det litterære særarrangement er en del af udstillingsprogrammet LANDBRUGLAND i samarbejde Ringsted Museum og Arkiv. Med dette program tager Ringsted Galleriet afsæt i dets nære omgivelser, som er rodfæstet i landbruget og ikke mindst, at Bøllingsvej 15 tidligere har huset byens landbrugsmuseum. Under det litterære arrangement kan man opleve dele af den femte udstilling i udstillingsprogrammet LANDBRUGLAND med værker af Peter Højbjerg og Peter Kruse Larsen under udstillingstitlen ’Stedsspecifik’. Den sjette og sidste udstilling i rækken åbner lørdag den 11. november kl. 13-16 og er soloudstillingen ’Skravering’ af Sofie Thorsen.

Det litterære særarrangement samt pressetekst er skabt i samarbejde med den lokale forfatter, Jonas Reppel. Tak til Ringsted Musik og Kulturskole for udlån af lydudstyr.

––

Litterært særarrangement:
Fredag den 3. november kl. 19.00 – 21.00 på Ringsted
Ringsted Galleriet, Bøllingsvej 15, 4100 Ringsted

Mere info:
ringstedgalleriet.dk
ringstedgalleriet.contact@gmail.com
Kontakt: Morten K Jacobsen, tlf. 4220 1111

––

Forfatterprofiler

Hans Otto Jørgensen (f. 1954) er opvokset på en gård i Vestjylland, i et Indre Missionsk miljø. Har arbejdet med landbrug (inklusiv landbrugsfaglig uddannelse) i en kort periode med egen gård frem til 1989, hvor han debuterede som forfatter med romanen ”Tårnet”. Har udgivet cirka 30 bøger, digte, noveller og især romaner og avantgarde-tekster plus en litteraturhistorie (”Horden – 13 digterportrætter 1872-1912”) og arbejdet som bl.a. anmelder og forlagsredaktør og skrivelærer på højskoler og Forfatterskolen, hvor han også har været rektor. Siden 2013 har han sammen med Jakob Sandvad og Josefine Klougart kørt forlaget Gladiator inklusiv skriveundervisning på Gladiatorskolen.

Hans Otto Jørgensen vil læse op fra romanen ”Dead man walking / Mamrelund”: ”…der handler om min brors konkurs med “vores” gård i 2015, og den handler om livet på gården, det vidunderlige liv, som vi havde som børn og unge, og hvordan vi i 70erne næsten havde det, som om vi var pionerer i Amerika, hvor alt var muligt og man var sin egen lykkes smed, og den handler om min far og mor og mine bedsteforældre helt tilbage i begyndelsen af 1900-tallet og om udviklingen i landbruget og hvordan netop den udvikling til sidst smadrede forestillingen om den frie bonde.”

Lone Hørslev (f.1974) er vokset op i Mejdal ved Holstebro i Vestjylland. Hørslev debuterede i 2001 med digtsamlingen ”TAK” på Gyldendal. Har siden udgivet både digte, romaner og noveller – senest digtsamlingen ”Dagene er data” (2018) og den historiske roman ”Halvt i himlen” (2021), på Politikens forlag. Hørslev har b.la modtaget Strunge-prisen, Jytte Borbergprisen, Det danske akademis Beatricepris, og fik i 2021 tildelt Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

Lone Hørslev vil læse op fra ”Naturlige fjender”, ”Sorg og camping” og så fra en ny roman, som udkommer i februar 2024.

Charlot Roslev (f.1983) er autodidakt forfatter og uddannet lærer. Hun debuterede i 2011 med novellesamlingen ”Fragmenter”. Efterfølgende har hun skrevet og fået udgivet tre digtsamlinger, og hun har bidraget til flere antologier og tidsskrifter. Charlot skriver blandet andet om psykisk sygdom, misbrug, angst samt øjeblikket ubegribelige skønhed.

Charlot Roslev vil læse op fra kortprosateksten ”Onkel Orla” samt et par digte fra digtsamlingen ”Fri mig fra provinsen”.

Jonas Reppel (f. 1986) er vokset op I Præstø, Næstved, Jungshoved, Lundby, Vordingborg og er nu bosat i Ringsted. Jonas har gået på Nordvest Skrivekreds og Dramatisk Laboratorium. Han har udgivet et digthæfte på forlaget Blarp, flere internetudgivelser og var tidligere redaktør på forlaget, Kadaver. Jonas har udgivet digte i tidsskrifter og antologier i Danmark, Sverige, Norge og Grækenland. Jonas har udover dette vundet publikumsprisen ved dramatisk debut. Jonas har udgivet debut digtsamlingen ”Farfedt” på Forlaget Antipyrine. Jonas er blevet kaldt en af stemmerne fra bunden, og hans digte er blevet kaldt eksperimenterende, vilde og antilyriske. Jonas skriver primært om Sydsjælland i sin litteratur.

Jonas Reppel vil læse op fra sin digtsamling ”Farfedt”, som primært forgår i Vordingborg, Præstø og Lundby.

––

FAKTA: Soloudstillingen ’Skravering’ med Sofie Thorsen er den sjette og sidste i udstillingsprogrammet, LANDBRUGLAND. Ønsket med programmet er at bringe højaktuelle emner som landidyl, fællesskab, klasseskel, historie, bæredygtighed og dyrehold i spil. 11 toneangivende kunstnere er inviteret til at udarbejde nye værker, som forholder sig til landbrugs- og museumstematikken fordelt på 2 solo-, 3 duo- og en gruppeudstilling, som både finder sted på udstillingssted og på byens nuværende landbrugsmuseum, Ringsted Museum og Arkiv.

Udstillingsprogrammet, LANDBRUGLAND er kurateret af Heidi Hove og Morten K. Jacobsen, og de deltagende kunstnere er Astrid Svangren, Michael Boelt Fischer, Jonas Kjeldgaard Sørensen, Siska Katrine Jørgensen, Kåre Frang, Søren Martinsen, Jette Gejl, Camilla Nørgård, Peter Højbjerg, Peter Kruse Larsen og Sofie Thorsen.

Siden 1940’erne har Ringsted Galleriets lokaler på Bøllingsvej 15 haft tilknytning til landbruget. Først med salg af diverse landbrugsmateriel såsom selvbindergarn og malkemaskiner, senere også som landbrugsmaskinværksted. Efter en periode med skiftende lejere og aktiviteter på lejemålet, vender landbrugsmaskinerne atter tilbage i 1982, dog i en mere historisk form med etablering af byens nye landbrugsmuseum. Den udvides fra 1983-87 også til Klostergården, hvorefter museet under betegnelsen, Ringsted Museum og Arkiv i 1993 samles under ét tag på dets nuværende placering på Køgevej 41 som en del Museum Vestsjælland.

Ringsted Galleriet er et kunstnerdrevet udstillingssted, som har eksisteret siden 1982. Til en start var det beliggende i en baggård på Nørregade 8, men i 1995 flyttede det i større lokaler på Bøllingsvej 15. Flytningen åbnede op for nye muligheder i form af etablering af en billedskole, som i dag betegnes som Ringsted Galleriets Formidlingscenter. Kvalitets kunst bør være for alle, og bør være noget der er forankret i dagligdagen. Derfor er ønsket med udstillingsprogrammet, LANDBRUGLAND og fremtidige programmer, at skabe større synlighed omkring samtidskunsten i lokalsamfundet, samtidig med at formidlingen vægtes. Find mere information om vores formidlingsaktiviteter såsom guidede ture, workshops og meget mere for både børn, unge og voksne på vores hjemmeside.

 

Udstillingsprogrammet LANDBRUGLAND og dets formidlingsprogram er venligst støttet af: