udstilling-freestyle-island

Jytte Høy

Freestyle Island

06.05.18 – 27.05.18

Det er en fornøjelse for Ringsted Galleriet at slutte forårssæsonen af med en separat-udstilling af Jytte Høy, der med sin titel Freestyle Island, emmer af forårskådhed og en lyst til det billedkunstneriske eksperiment.

Freestyle Island, tager udgangspunkt i Høys tanker omkring Ringsted Galleriet som en ø, et rum, hvor der gives mulighed for at afprøve og eksperimentere med den kunstneriske praksis – og nå ja – så også lige sit værk: Jeg tæller 5 med 4 fra 1993, som er en dekonstruering af stole og funktion.

Jytte Høy er uddannet fra Kunstakademiet i 1989, og har siden været en stor del af det kunstneriske miljø. Både som billedkunstner og som rektor på Det Jyske Kunstakademi gennem 18 år, har hun været med til at præge yngre generationer af billedkunstnere.

Høy arbejder konceptuelt, ofte sprogligt og skulpturelt og med træet som et af hovedmaterialerne. Der er en klassisk formgivning på spil i Høys oeuvre, men samtidig er der en interesse i at yde modstand på vores vanetænkning omkring værkkategorierne: et indrammet værk på væggen får en rummelig dimension, objekternes force, demonteres således at man ikke helt kan komme rundt. Alt bliver ikke afsløret, samtidig med at alt bliver blotlagt.

Høys konceptuelle tilgang, ses også i selve værkpræsentationen; sokler hos Høy er ikke neutrale underspillede visningskasser, de råber og skriger op om deres funktion! Ligeså med vitrinerne, de er ikke neutrale prale-rum, de er en udvidelse af værket, en flamboyant sidekick bemalet lyserød, og lidt krukket trukket ind mod væggen, så man igen må forholde sig til, hvordan man ser på kunst.

Med Freestyle Island præsenterer Jytte Høy et værk, der peger 25 år tilbage, et værk der har ’ageret’ i en anden kontekst, men som nu får en ny tone i samlingen af nye værker lavet specifikt til Ringsted Galleriet. Udgangspunkt for Freestyle Island har været atelieret og de begrænsninger der ligger i dét. Hvad kan man (gen)bruge? Nogle mindre træskiver sættes sammen, i variationer over en begrænset form, det er et perceptorisk projekt: hvornår fungerer det? Siden transformeres atelier-objekterne til små bronzeobjekter, eleverede på en dominant industriel anordning. På Ringsted Galleriet kan man også møde udfaldet af en underlig opstilling eller ‘situation’ affotograferet af Jytte Høy på sit besøg til Pompei, som siden er blevet genskabt med forhåndenværende materialer fra atelieret, og så er der også den såkaldte trefod der trækkes ud af atelieret igen – fordi den er fed. Her er ikke en underkastelse for det dydige koncept, her er en lystbetonet udstilling.

Med udstillingsprogrammet de-co-lage! kigger vi på kunstens tilpasningsevne (eller mangel på samme), fra at være et marginaliseret rum forbeholdt de få, til at være et prestigiøst rum hvor kunstneren kan agere magtfuldt. Med dette program ønsker at vi indfange det enorme spænd, der er i kunstrummet. Fra det lille formelle nørderi, det politiske, til spektakulære magtdemonstrationer.

Holdet bag Ringsted Galleriet inviterer indenfor til et møde med den billedkunstneriske faglighed, her vil der være mulighed for at opleve høj kunstfaglighed i en afslappet og imødekommende ramme. Der vil være lidt øl, vin, sodavand, snacks af en art, og ikke mindst såkaldt artist-talk, hvor man får mulighed for at hører de invitererede kunstneres tanker omkring deres værker.

Kurateret af Morten K Jacobsen