udstilling-Idios​

Morten Modin / Merete Vyff Slyngborg / Kirstine Aarkrog / Rikard Thambert

Idios

31.08.19 – 21.09.19

Det er en særlig fornøjelse at byde velkommen til en ny efterårssæson på Ringsted Galleriet med gruppeudstillingen, Idios, som betyder særegen og stammer fra det græske ord, idiosynkrasía.

Idiosynkrasi er det f.eks. at spekulere over hvorfor lysene i en lysekrone altid sidder skævt? spørger Storm P. i en af sine Fluer fra 40’erne. Med dette spørgsmål syntes Storm P. at ramme sømmet på hovedet med sit underfundige og humoristiske syn på livet. For netop han syntes at være en af de kunstnere herhjemme, som har formået at opretholde et iboende idiosynkratisk og ikke-kategoriserbart formsprog, der skiller sig ud fra sin tid.

I dag tegner der sig et andet billede, hvor vores medieforbrug syntes at være accelereret i så høj en grad, at det egenartede og individuelle i stigende grad udviskes og erstattes med en identitet og forestillingsevne, som er blevet koreograferet og kopieret i forhold til sociale fora på nettet.

Som et modsvar til det skingert-profilerede subjekt og signatur har vi inviteret fire kunstnere, der gennem nysgerrighed, videnskabelighed og frækhed stiller spørgsmål ved den perciperede virkelighed – og ved individets placering i samfundet. Kendetegnende for de fire kunstnere, er, at de på hver deres underspillede måde, søger at afkæmme det personlige formsprog på modstridende, undergravende og overraskende vis, hvor forestillingen om det vante er i konstant forhandling.

Rikard Thambert’s skulpturelle fremstillinger og opstillinger vækker mindelser om klassisk kunst fra en anden tid og sted. På udstillingen viser Thambert skulpturen, Blue Parent, som forestiller en hvid sokkel med et ekspressivt gipshoved, hvor den højtstående personlighed, som normalt afbildes i denne form, er blevet skiftet ud med den trætte og faldne hverdagshelt.

I Morten Modin’s værkspraksis møder den virtuelle verden den fysiske verden. Til denne udstilling er blikket rettet mod kunstneren selv, hvor dennes krop bl.a. har været en tur igennem det digitale 3D-maskineri og dernæst printet i miniature. Portrætterne fremstår både troværdige og livagtige men har også en apokalyptisk fremmedgjorthed over sig i form af iscenesættelsen.

Merete Vyff Slyngborg’s værker bevæger sig i et krydsfelt mellem kunst og design. Med et formsprog, der er glat som æstetikken i et boligblad eller dekorativ som historiske interiørdesigns, udfordrer Slyngborg kunstbegrebet. Det gør sig også gældende her, hvor vi vil stå ansigt til ansigt med en overdimensioneret bog med referencer til et særligt interiørdesign fra 1900-tallet.

Kirstine Aarkrog er optaget af skulpturens performative og transformerende potentiale. Der arbejdes ofte i et direkte og konfronterende formsprog, hvor krop bliver til materiale og omvendt. På udstillingen viser hun en skulptur i form af en spejlfolie-beklædt kasse, hvis fire huller peger på en latent eksplosion, som vil sprede sig i rum og tid.

Vi håber at ses til en festlig åbningsaften fredag den 30/8 på Ringsted Natten, hvor der vil være lidt godt til ganen, og hvor kunstnerne vanen tro vil give en lille introduktion til deres bidrag til udstillingen. Ydermere afholdes et særarrangement søndag den 22/9, hvor Kirstine Aarkrog udfører en performance i relation til sit værkbidrag.

Kurateret af Morten K Jacobsen / Heidi Hove