udstilling-lagersalg

Maiken Bent / Torben Ribe

Lagersalg

19.05.19 – 10.06.19

En udstilling med nye værker af Maiken Bent og Torben Ribe

”Importvarer, 100% ægte, god kvalitet til fornuftige penge, fornyelse til hjemmet, processuelle velourtæpper (antistatisk), % værker fra lageret – aldrig vist før! Ny ejer, ULTRA HD, 50-65″, 4K! 5K!, varerprøver, alurammer, %% nedsat luksus, kopivarer til ægte priser!, 200%, alt er krom, u%dsal%%g%, nye åbningstider, ompakkede varer, %%%%”

Sådan helt skruppelløst indleder de to billedkunstnere Maiken Bent og Torben Ribe konteksten for deres kommende udstilling Lagersalg – der også er Ringsted Galleriets sidste af 12 udstillinger i programmet de-co-lage!, der tog afsæt i efteråret 2017.

Rammesætningen af de to billedkunstnere er ganske velvalgt som en herlig frisk afslutning for vores stolte 2-årige udstillingsprogram, idet at lagersalget ofte repræsenterer en afslutning på en æra (eller et sortiment). Med Lagersalg lover kunstnerne, at der vil være en: ”generel fornemmelse af kommende eller tidligere luksusvarer til hjemmet i en akavet (anti) kommerciel situation. Både opløftende og lidt trist, design og crap. Lagersalget er ovre før det er startet, og udstillingen ligger et sted mellem et classy contemporary art gallery og Outletbyen i Ringsted”

Lagersalg har ingen fine fornemmelser, og dog… det er hardcore kunst! Malerier og skulpturer på sokler – egentlig klassisk setup, men er det så alligevel overhovedet ikke, når det er i hænderne på Ribe og Bent. Ribes syv malerier i fladskærmsformater, installeret mere og mindre elegant, betegnes af kunstneren selv som: ”kommunale abstraktioner, hard-edge malerier på anti-depressiv” Der er også sokkelkunst. Fem sokler har Bent til lejligheden sat i scene, henover soklerne vises digital printede velourtæpper, der både danner bund og værk for de skulpturelle elementer (rester fra atelieret).

Begge billedkunstnere arbejder med forskellige typer visuelle ophobninger og modstand. Torben Ribes generelle praksis er kendetegnet ved hans sorgløse brug af elementer: fra det halvkiksede motiv som eksempelvis et fotografi af en lagkage fra Suzuki-klubben der fylder år, tilbudsaviserne fra Aldi, til den store malergestik. I Ribes praksis er disse elementer ligeværdige. Ribe dyrker modstanden i den vante kunstkontemplation, Bent gør noget tilsvarende med sine objekter. Her arbejders der med materialesammenstilling, fiskeblink hænger og blinker, murspartel bliver pimpet op med et smukt sirligt håndarbejde, genstande kædes sammen, genstande spændes (stramt) sammen med kæder, plastikfilm og så videre. Derefter placeres de eksempelvis på en palleløfter eller andet industriel design. Tilbage står man med et udtryk der rummer hård industri, bløde syslerier og fetichisme. Både Ribe og Bent bruger voldsomme (ind)greb, der gør voldsom modstand på den klassiske formgivning og perceptionen af den.

Med Lagersalg dropper Bent og Ribe flirten, rollefordelingen er klar: kunst vs. beskuer. Lagersalg er en lystfuld skraben og ridsen i det formfuldendte.

Med udstillingsprogrammet de-co-lage! der tog afsæt i efteråret 2017, kigger vi på kunstens tilpasningsevne (eller mangel på samme). Med dette program ønsker at vi indfange det enorme spænd, der er i kunstrummet. Fra det lille formelle nørderi, det politiske, til spektakulære magtdemonstrationer. De-co-lage II er den sidste af tolv udstillinger i udstillingsprogrammet.

Holdet bag Ringsted Galleriet inviterer indenfor til et møde med det billedkunstneriske felt. Her vil der være mulighed for at opleve høj kunstfaglighed i en afslappet og imødekommende ramme. Der vil være lidt øl, vin, sodavand, snacks af en art, og ikke mindst såkaldt artist-talk, hvor man får mulighed for at høre kunstnernes tanker omkring værkerne.

Kurateret af Morten K Jacobsen