udstilling-landbrug-michael-b-f-jonas-k-s

Michael Boelt Fischer / Jonas Kjeldgaard Sørensen

LANDBRUGLAND

08.04.23 – 29.04.23

En daglejer, en proprietær og en godsejer. Det er blandt nogle af de karakterer, som man kan møde, når Ringsted Galleriet slår stalddørene op i forbindelse med åbning af anden udstilling i udstillingsprogrammet, LANDBRUGLAND. Det sker med en sprudlende duo-udstilling med kunstnerne, Michael Boelt Fischer (f. 1974) og Jonas Kjeldgaard Sørensen (f. 1993). Sammen har de skabt en teatralsk total-installation under selvsamme titel, LANDBRUGLAND, som bringer publikum på en absurd, ahistorisk og begivenhedsrig vandring gennem det danske bondeoprør med afsæt i Ringsted Sommerspil.  

Ringsted har en lang tradition for at bearbejde lokale fortællinger gennem fiktion, komik og drama. Den historie bliver taget under kærlig behandling, når Fischer og Sørensen tørner sammen på Ringsted Galleriet og fører publikum ind bag tæppet, ind i kulissen, hvor et nyt kunstnerisk egnsstykke udspiller sig gennem tre akter.

Hver akt består af en dyrefold indikeret af nogle store, møjsommelige hegnslåger, som publikum må bøvle sig igennem, mens sceneriet udfolder sig i et virvar af rekvisitter, beklædningsdele, lyde og figurgalleri. Det første led tilhører daglejeren. Han spilles af “Våbensliberen”, som er Sørensens alterego. Det næste led er tilhørende den fløjtende proprietær, storbonden, som står og vogter sit. I det inderste led møder man godsejeren, som spilles af animatronikken “Broadcaster” – det talende får.

I en absurd montage af skulpturel, performativ og malerisk gestik med grovkornede karikaturer, sættes højaktuelle, samfundsmæssige emner på spidsen. Det er f.eks. klasseskel, magt, hierarkier og grænser set i lyset af satire, lidenskab og drama fra egnsspillet. Udstillingen rummer både den lille historie, om menneskelige sindstilstande afspejlet i vores omgivelser, samtidig med at den puster liv til den store fortælling omkring ophævelse af stavnsbånd og bondeoprør. På syret, skævt og virkelighedsvridende vis afsøger udstillingen menneskets måde at revse magten på, men spørger også til hvordan modmagt formes?

LANDBRUGLAND

Med udstillingsprogrammet, LANDBRUGLAND, tager Ringsted Galleriet afsæt i dets nære omgivelser, som er rodfæstet i landbruget og ikke mindst, at dets lokaler tidligere har huset byens landbrugsmuseum. Det sker gennem udvidelse af udstillingsplatformen til Ringsted Museum og Arkiv, som i dag huser byens landbrugssamling. Her vil museumsgæsten løbende gennem udstillingsprogrammet finde nye, kunstneriske indslag, som både peger ind i den historiske museumssamling samtidig med, at det er forbundet med udstillingen på Ringsted Galleriet. Det er også tilfældet med denne udstilling, hvor enkelte værker har ”hacket” sig ind i landbrugssamlingen.

––

Kunstnerprofil:

Michael Boelt Fischer (f.1974) bor og arbejder i København og er uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi (2004). Han har udstillet sine værker i både ind- og udland såsom PANE Project i Leipzig, Århus Kunsthal, Statens Museum for Kunst i København og senest på Kunsthal Kongegaarden i Korsør. Derudover er Fischer særdeles aktiv indenfor det kunstnerdrevne felt. Han er medstifter af kunstnergruppen ZEDAMATOR siden 2008 samt kunstnerkollektivet Selvsving siden 2002 og er i dag medlem af Danske Grafikere og Kunstnersammenslutningen Jylland.

Michael Boelt Fischer arbejder med maleri i et udvidet felt, hvor maleri bliver til skulptur og skulptur til maleri. Et gennemgående greb er det håndgjorte og den maleriske gestik i arbejdet med forhåndenværende materialer såsom træ, flamingo, fundne møbler, lærredsrammer og andre hverdagsmaterialer. Fischer skifter temaer og medier efter godt befindende. Hans kritiske forhold til hierarkier gennemsyrer alt, intet er for småt eller for stort at til at ryge igennem den kunst-anarkistiske ’kødhakker’. Det er eks. Agitpop-lignende pølsemenuer og en mandeoverkrop på en reol med en dinglende pølse. Det er råt for usødet hos Fischer, når scener fra hverdagslivet møder Storm P.’s ”en lille mand kan kaste stor skygge” eller troldelignende væsner fra den skandinaviske folketro og Grimms-eventyr. Det er kitsch og CAMP i en hensynsløs camping-æstetik!

Jonas Kjeldgaard Sørensen (f.1993) er en særlig kending af Ringsted Galleriet. I en alder af 8 år startede han som billedskoleelev og senere som BGK-elev på Ringsted Galleriet. Sidenhen har han i 2018 taget afgang fra Det Fynske Kunstakademi, hvorefter han har været særdeles aktiv med sine stemningsfyldte performances. Han har bl.a. optrådt på JCE Biennalen i Paris, Kunstmuseum Brandts i Odense samt O-Overgaden Institut for Samtidskunst og VEGA I ARTS i København. Til Ringsted Natten 2023 er han atter aktuel i Ringsted, når han turnerer med performancevandringen “Spytspande og Sorte huller”. Fra 2013-22 har Sørensen desuden været en del af Ringsted Galleriets bestyrelse. I dag er han bosiddende på en hestefarm udenfor Haderslev.

Jonas Kjeldgaard Sørensen arbejder med performance, video og skulptur, hvor fortidens historie forbindes med nutidens teknologi, hverdags- og følelsesliv gennem teatralsk bearbejdning. Uanset hvilket medie der arbejdes i, synes man at kunne spore en reference til kroppen ”som et levende arkiv” (citat), der undergår en form for forvandling. I mødet med Sørensens forunderlige univers sendes man som beskuer både tilbage og frem i tid – fra middelalderen til et science-fiction-univers, hvor kroppen transformeres ind og ud af materialet. Det sker bl.a. i værket ”Broadcaster” fra 2018, som er et får, der er mekanisk som en robot men talende som et menneske eller i hans nuværende alter-ego ”Våbensliberen” fra 2022, som sætter arbejde, krig, penge og begær i relation. Begge karakterer kan opleves på Ringsted Galleriet.

Kurateret af Morten K Jacobsen / Heidi Hove

Særlig tak til: Mathea og Torben Jensen

Udstillingsprogrammet LANDBRUGLAND og dets formidlingsprogram er venligst støttet af: