udstilling-mammals–hierarchies

Lisa Strömbeck

Mammals – Hierarchies

04.10.20 – 31.10.20

Det er en stor fornøjelse at byde velkommen til åbningen på soloudstillingen, Mammals – Hierarchies med den svenske billedkunstner, Lisa Strömbeck (f.1966), der præsenterer et årelangt socio-psykologisk studie i forholdet mellem mennesker og andre dyr (og hver for sig) gennem fotografi og video.

Siden midten af 1990’erne har Strömbeck arbejdet med et dokumentarisk greb indenfor tematikker som magt og hierarki. Et fremtrædende videoværk er Lady in Red (1996-2016), hvor Strömbeck spiller dobbeltrollen, som kvinde, udstyret med støvsuger, toiletbørste m.v. iført sutsko og rød natkjole, i færd med at rengøre sin lejlighed, til tonerne af Chris de Burghs 80’er hit om mandens begær efter den uimodståelige kvinde.

Med titlen, Mammals – Hierarchies understreger Strömbeck, at vi alle er pattedyr samtidig med, at der, indenfor de forskellige arter og arterne imellem, eksisterer et allestedsnærværende hierarki. Det kommer også til udtryk på denne udstilling, hvor vi præsenteres for et nyt fotoværk, Extreme Wealth af en gruppe, anonyme 1:1 isser samt en ny, stor video-installation, hvor man som beskuer står ansigt til ansigt med en flok løver i Zoo. Vi møder løverne i det øjeblik de får serveret en zebra, hvor de indbyrdes magtforhold i flokken i særdeleshed kommer til udtryk, og hvis smask og brøl, mens byttet fortæres, lægger soundtracket for hele udstillingen.

Gennem en årrække har Strömbeck arbejdet med menneskets forhold til dyr, særligt hunden. På udstillingen viser hun den fotografiske serie, Girls, som består af fem billeder, hvor man på hvert billede ser en lille pige, iført underbukser med et dyremønster, holde en hund op på en så akavet måde, at de begge blotlægger deres sarte maveskind til beskueren. Med dette værk påpeger Strömbeck både den inderlige kærlighed og hengivenhed, der opstår mellem mennesker og hunde, men også det ulige forhold der udspiller sig, da hunde er blevet fremavlet alene med det formål at lyde og tilpasse sig mennesket.

På forskelligvis bliver man mødt af systemer med kønsroller, magtforhold og hierarkier i Strömbecks billedunivers. Omend der er tale om kønsmønstre, ligestillingsproblematikker, vores (magt-)forhold til dyr eller hierarkier blandt flokdyr, bliver man draget ind i en herlig banal og dyrisk verden. En verden, hvor man bliver mødt af en form for tilstedeværelse, nærhed og forbundenhed samtidig med, at der opstår en form for formegethed eller ligefrem afsky igennem den afmagt eller blottelse, der sker i sammenkomsten i dets afgrænsede format.

Tekst af Heidi Hove.

Kurateret af Heidi Hove / Morten K. Jacobsen