udstilling-objektivitet

Julie Stavad / Julie Bitsch / Johan Martin Christensen / Peter Olsen

Objektivitet

29.09.18 – 28.10.18

Ringsted Galleriet åbner…ligeså forsigtigt…døren op for gruppeudstillingen Objektivitet med billedkunstnerne Julie Bitsch, Julie Stavad, Jóhan Martin Christiansen og Peter Olsen. Objektivitet er en udstilling, der flirter både med den klassiske billedhugger tradition og dens materiale fetichering og dematerialiseringen, vi ser i konceptkunsten. Og det er da heller ikke så lidt Ringsted Galleriet skal ligge ryg til; bronze-afstøbninger, collager der interagerer med bukkede jern-elementer, der fungerer abstrakt og praktisk. Der er afpillede trærødder med plastflasker med nøje afmålt mineralvand, bambuspinde og gipsplader med bemalede aviser, der alt sammen agerer skulpturelt, og nå ja, så osse lige et jernobjekt med en fastspændt konkylie. Udstillingen er en kaotisk sammenstilling af ideer og formmæssige tilgange, der både harmonerer og modsætter sig. Ikke alt er i spil – men meget er.

Julie Stavad arbejder i et formsprog, der i sin skala og materialebrug peger på nogle modernistiske strømninger. Stavad arbejder med urformer og søger at finde en balance mellem de begrebsmæssige modpoler. Værkerne er aggressivt dragende, spinkle og voldsomt overdimensionerede og samtidig henkastet i rummet. Julie Stavad viser sarte collager og skulpturer, man kan slå sig på!

Hvor Stavad søger at ændre rummet via objektet, bruger Julie Bitsch konkret rummet til at lave værker. Det kan udmønte sig i eksempelvis et stedsspecifikt afstøbt hjørne. Bitsch arbejder ikonografisk med grundstrukturer, der indbefatter både det monumentale og det ’trashede’. Værket Sprængt bronzetriptykon udgør centeret for Bitschs udstillingsinstallation, men der er også andre organiserede rester fra kaos – herunder hårbroderier.

I et ikonoklastisk og formmæssigt ærinde æstetiserer Jóhan Martin Christiansen brutalt den skulpturelle grundform; her bygges op og rives ned. I denne proces forsøger Christiansen at skabe en eller anden form for sammenhæng i bl.a. smadrede gipsflader, bambuspinde, aviser, spraymaling, lys og tilfældige blækklatter. Med Christiansen egne ord, kan det med lidt anstrengelse og beskuerens gode vilje ses som et: ‘koncentrat fra hverdagen’

Peter Olsen går mere tavst og minimalt til værks. Med en afmålt afstand imellem værkerne, viser Olsen 5 vægskulpturer med et umiddelbart prosaisk materiale: 5 rødbrune trærødder monteret på 5 rustfrie 8mm metalstænger med 5 blålige plastflasker der rummer en vis mængde mineralvand (rest fra plastflaskerne). Med denne serie af værker afsøger Olsen problematikker omkring det abstrakte og konkrete; genstande bliver gjort til abstrakte tegn.

Objektivitet moraliserer med bambuspinde, laver objektkunst med munden, karikerer i skala og materialevalg, æstetiserer med mineralvand. Objektivitet er et spraybemalet kaos på den ellers så hyggelige Bøllingsvej.

Med udstillingsprogrammet de-co-lage! der tog afsæt sidste år, kigger vi på kunstens tilpasningsevne (eller mangel på samme), fra at være et marginaliseret rum forbeholdt de få, til at være et prestigiøst rum hvor kunstneren kan agere magtfuldt. Med dette program ønsker at vi indfange det enorme spænd, der er i kunstrummet. Fra det lille formelle nørderi, det politiske, til spektakulære magtdemonstrationer. Objektivitet er den ottende af tolv udstillinger i udstillingsprogrammet.

Holdet bag Ringsted Galleriet inviterer indenfor til et møde med den billedkunstneriske felt, her vil der være mulighed for at opleve høj kunstfaglighed i en afslappet og imødekommende ramme. Der vil være lidt øl, vin, sodavand, snacks af en art, og ikke mindst såkaldt artist-talk, hvor man får mulighed for at høre kunstnernes tanker omkring værkerne.

Kurateret af Morten K Jacobsen