udstilling-rum

Lasse Schmidt Hansen / Jesper Rasmussen

rum

23.05.20 – 13.06.20

Det er med stolthed, at Ringsted Galleriet lægger rum til duoudstillingen rum af Lasse Schmidt Hansen (1978) og Jesper Rasmussen (1959), der på forskelligvis beskæftiger sig med æstetisering af forskellige rum såsom det offentlige rum, udstillingsrummet og rum for billedkunstnerisk aktivitet. Men selvom rum, som begreb og sted, er centrale emner for begge billedkunstnere, er deres æstetiske tilgange væsensforskellige. Hvor Rasmussen tilføjer tomhed til billedet eller installationerne, giver Schmidt Hansen tomheden fylde via drilske titler og smukke (arrogante) rumlige kompositioner.

Siden begyndelsen af 1980’erne har Rasmussen arbejdet med et bredt spektrum af medier, men helt centralt står hans arbejde med installation og fotografi, der kredser om rum, arkitektur og landskab. Det har givet sig udslag i skulpturelle telte, 1:1 plantegning af domkirke, installatoriske trappeformationer og digitalt manipulerede fotografier.

På udstillingen viser Rasmussen bl.a. en række, nyere fotografier fra serien, Off Location (2001-), der forestiller bygninger og pladser i det offentlige rum, hvor de fleste spor af menneskelig aktivitet og funktion er fjernet digitalt, så stederne fremstår (karantæne)tomme med en sær fremmedgjort stemning til følge. Begreber bliver vendt på hovedet hos Rasmussen. Hvor fotografierne peger på rum, peger de installatoriske og skulpturelle værker i højere grad på fladen. Mens det rumlige affotograferes, forfladiges eller placeres, så man ikke kan komme rundt om det, bliver eksempelvis den ellers flade plantegning forstørret, rumliggjort og stablet i 700 kg. tunge papirbunker for at kunne udstilles og anskues i et 1:1 På forskelligvis syntes Rasmussens værker at handle om arkitektur, skulptur, skala og krop, hvor begreber flyder sammen, og man som beskuer desorienteres i kategoriseringen.

Hvor det offentlige eller semi-tilgængelige rum syntes at være omdrejningspunktet hos Rasmussen, er det intime rum for værkers tilblivelse det centrale hos Schmidt Hansen, der siden slut 00’erne har gjort sig bemærket med sine idébaserede værker. Igennem fotos og objekter har Schmidt Hansen fokus på dét at konstruere et (spinkelt) billedkunstnerisk værk og præsentere det med solid overbevisning. Et mønstereksempel er triptykonet Making Things (2009), der viser tre s/h dokumentationsfotos (lækkert) indrammet med passepartout. Fotografierne er af kunstnerens atelier, der ikke ligefrem sprudler af kreativitet og store planer. I stedet ser vi et arrangement af genstande i et kontorlignende rum med et bord, en stol, lidt kontorartikler og andre småting. Ud fra titlen er det heller ikke noget bestemt, der bliver lavet – bare ting. I hans billedkunstneriske arbejde søges der ikke rygdækning fra typiske kunstnerartikler, eller det virtuose håndværk. Schmidt Hansens interessefelt er at arbejde med sit arbejde. Dét, at få stablet nogle værker på benene, det er ikke selvpromoverende, men selvudleverende.

Lignende aspekter gør sig også gældende for værket, camera settings, som bl.a. kan ses på Ringsted Galleriet. Det består af en serie objekter og fotografier, der indgår i eller er resultatet af en række testskud ved kalibrering af kamera-indstillingerne – før det rigtige skud. Schmidt Hansen synes at være optaget af øjeblikket før ’kreativiteten’, hvor det undseelige bliver synliggjort. ’Affaldet’ fra den kunstneriske handling sættes i scene og får tillagt ny værdi som minimale prydsobjekter.

Der er noget absurd og eksistentielt på spil i både Rasmussen og Schmidt Hansens tilgange og flirten med tomheden og det formålsløse. Deres værker er på en gang pågående og samtidig tilbageholdende.

For mere information omkring udstillingen skriv el. ring til: ringstedgalleriet@mail.dk / Morten K. Jacobsen tlf. 42201111 / Heidi Hove tlf. 30428727