udstilling-ship-in-a-bottle

Allan Nicolaisen

Ship in a Bottle on a Ship

03.09.17 – 24.09.17

Det er med stor glæde at Ringsted Galleriet åbner det nye udstillingsprogram de-co-lage! med billedkunstner Allan Nicolaisens første større solopræsentation i Danmark.

Allan Nicolaisen åbner udstillingsprogrammet de-co-lage! med en performance, 5 videoværker og objekter, der tager udgangspunkt i gakkede og poetiske narrationer. Det er det håndholdte og finurlige, som er fællesnævneren for den kunstneriske metode. Nicolaisen er en kunstnerisk desperado både i praksis og i sine fortællinger. Ofte spiller Nicolaisen forskellige arketyper, såsom vampyr, rockstjerne, eller en kaptajn fra 1700-tallet, der er skyllet op på land og forvirret forsøger at finde mening i sin nye situation. Som videokunstner er Nicolaisen radikal i sine improvisationer, han fik bl.a. en familie på strandtur i Andalusien til at filme hans performance af sin forvirrerede kaptajn, og på den måde opstår der skramlede, sårbare og smukke værker.

Med udstillingen Ship in a Bottle on a Ship viser Allan Nicolaisen fem forskellige film der behandler, dét at være malplaceret eller fremmedgjort fra ens omgivelser.

I Paper Tigers er katte en allegori for menneskets dualistiske natur. For tamme til at leve udenfor, for vilde til at leve indenfor. På den ene side uskyldige og skrøbelige, på den anden side rovdyr skabt til at fange og dræbe deres bytte. I filmen forstærkes disse vanskelige eksistentielle vilkår af, at kattene er fanget — eller måske kun eksisterer — i et umuligt drømme-loop. Der synes ikke at være meget omsorg at hente hos deres ejer, der er stærkt optaget af at skrive en bucket list med bogstaver fra et alfabet-legetæppe. Og når hun endelig løsriver sig for at tømme kattebakken, må hun iføre sig en gummi-heksenæse for at udholde lugten. Midt i alt dette er der en kravlende mand med kattemaske og syntetisk stemme, der ikke kan huske, hvem han er. Og det er her, plottet kommer ind.

I I Dont Know It’s Raining er en vampyr taget ud af sin vanlige kontekst og sat ind i et urbant ørkenterræn, hvor han forekommer mere som et offer end en skurk med sine plastik-vampyrtænder og solbriller som det eneste skjold mod den livstruende sol. Han mister sin appetit, hvilket leder til, at han begynder at betvivle hele situationen og hans egen rolle.

I Captain’s Log Rewritten graver en skibbruden kaptajn sig ned i sandet, så kun hovedet stikker op, umiddelbart efter han er kravlet op på stranden, skærer den skibbrudne sin uniform i laser, i et forsøg på at tilpasse sig sin nye situation som strandet. Eller lever han sig blot ind i en rolle i et større drama, han ikke kan overskue?

I Abandoned Fog præsenterer ejendomsmæglere antikke ruiner for en boligsøgende, der mest bare bekymrer sig om pladsmangel.

I Junk Talk kommunikerer skrotbiler på en losseplads med hinanden ved hjælp af hvislende lyde fra motorrummet. Selvom de har det til fælles, at de alle — alle på nær én — er volvoer, har de svært ved at finde samhørighed eller forståelse.

Med det nye 2-årige udstillingsprogram de-co-lage!, vil Ringsted Galleriet igennem 12 udstillinger præsentere forskellige kunstneriske tilgange og ikke mindst materialebehandling. Kunstrummet er som bekendt ikke længere et visningssted forbeholdt teknisk mesterskab, eksklusive materialer og lovord omkring det subversive. Med dette program ønsker vi at indfange det enorme spænd, der er i kunstrummet, fra det lille formelle nørderi, til de spektakulære magtdemonstrationer.

Kurateret af Agnete Bertram / Morten K Jacobsen