udstilling-soul-retrieval

Janne Schäfer / Kristine Agergaard

Soul Retrieval

21.05.17 – 11.06.17

Med Soul Retrieval præsenterer J&K (Janne Schäfer og Kristine Agergaard) en radikal vision, hvor al eksistens er aktive livsformer, der besidder hukommelse, som rækker hinsides menneskets forståelse af tid og lineær historie.

Ringsted Galleriet er stolte over at kunne præsentere udfaldet af J&Ks mentale og materielle tidsrejse. Udstillingen Soul Retrieval er en ny skulpturel installation, hvor afsættet er en række tidsrejser foretaget af kunstnerne. Igennem en eksperimenterende “arkæologisk” udgravningsproces har J&K udforsket tidslag så langt som 75 millioner år tilbage.

Skulpturerne er blevet til på baggrund af tidsrejserne. De er ikke klassiske en-til-en gengivelser, men absurde surrealistiske hybrider, der veksler mellem abstraktion og figuration. Værkerne er sammensat af en stor variation i materialer, skabt, fundet og indkøbt af J&K.

Soul Retrieval inkluderer hyper-samtidige gadgets, såsom et kunstigt klippevandfald, en tablet, en aromadispenser, sammensat med keramik, akvareller, papmache, plastikting, grene, sten, fossiler og uld, samt tekstværket Time Travel Case Log Soul Retrieval, et direkte afskriv fra tidsrejserne. J&K opfatter skulpturerne som ’objekt-væsener’, der bærer vidnesbyrd fra forskellige lag af tid; fra den ældgamle og svundne tid, til den nære fortid og en endnu ikke oplevet fremtid. ’Væsnerne’ hos J&K kan ses som genfundne fra en verden af ting, der af mennesket typisk opfattes som livløse.

Tidsrejser er en metode, der ifølge J&K giver mulighed for at tilnærme sig ellers uhåndgribelig information, som har samlet sig i materialer og steder over en lang tidsperiode. Soul Retrieval er et ambitiøst forsøg på at overgå fantasien, hvor objekter, dyr og andre fantastiske skabninger deler deres indsigt i livets storhed og forgængelighed, og beretter om død, sex, fordøjelse, livmoderen, grotter, vand, dinosaurer, ædelsten og uforbeholden kærlighed.

Soul Retrieval foreslår at den menneskeskabte tilstand af kulturel og historisk identifikation, er midlertidige konstruktioner, der eksisterer parallelt med et uransagligt kosmos i konstant forandring.

J&K er en kunstnerduo, hvor den sociale historie og det arketypiske motiv dekonstrueres ud i nye og ofte absurd humoristiske retninger. J&K kredser om et spraglet urfællesskab, som ritualiseres ved hjælp af farverige performances, iscenesat i samspil med et bredt spektrum af medier. J&K arbejder også gerne uden for kunstinstitutionen med interventioner og happenings, senest på Nordre Fasanvej. Her havde de arrangeret en parade for kulturel mangfoldighed som en gentænkning af den typiske protestmarch. J&K undersøger utopier, via en æstetisk anarkisme, hvor gakkede materialesammenstillinger, dårlig og god smag komplementerer hinanden.

Kurateret af Agnete Bertram / Morten K Jacobsen