udstilling-symptomer

Lone Bank / Tanja Rau

Symptomer

31.08.18 – 23.09.18

Det er selvfølgelig med store forventninger, at Ringsted Galleriet kickstarter efterårssæsonen med udstillingen Symptomer af kunstner-duoen Bank og Rau, der her præsenterer en aparte udstillingspræmis. På udstillingen møder vi fire ’medvirkende’: specialisten Henrik der er blevet til en fod, der kommunikerer via sin hud, ulvetæven Hylet fra Kroatien, der er stukket af til det fredsommelige Herning og forsøger at blive stueren, den Ufaglærte Jan/Jannie, der har arbejdet som fejedreng på en elementfabrik og i stigende grad føler sig ét med hans nuværende arbejdsplads; regionshospitalet, og slutteligt, Det Åbne Vindue på supersygehuset, som har været med fra starten.

I Symptomer af Lone Bank og Tanja Rau får det socialrealistiske udgangspunkt fuldstændigt vredet armen rundt og puffes godt og grundigt rundt til en ny socialitet imellem kunst og liv. Symptomer er symptomatisk for Bank og Raus billedkunstneriske praksis, hvor det ’kreative’ behandles på ny; alt kan være i spil, alt er potentielt. Som tidligere set er en pensel hos Bank og Rau ikke længere et redskab for den nøjeregnende kunstner – den forlængede intention. Den er hjemmebygget, utilregnelig og yderst selvstændig. I deres oeuvre (et ord de nok ville grine af) arbejder de med den kunstneriske konstruktion og dekonstruerer gladeligt det grundlæggende i værkskabelsen.

Siden 1999 hvor Bank og Rau startede deres kollaboration, har de ofte arbejdet æstetisk med opfattelsen af kunstner-heroen (tit den mandlige). Bl.a. har masker været et yndet motiv, som kærligt trækker modernismens kongstanke om autenticitet gennem sølet.

I 2015 var Bank og Rau inviteret af Cobra-museet i Holland til at lave en total-installation, et oplagt valg set i lyset af deres avantgardistiske og legende tilgang til kunstfrembringelsen og ikke mindst ideen om at kunst og livet skal væves (tættere) sammen – som også ses hos Cobra-bevægelsen. Men modsat Cobra-koryfæerne, står Bank og Rau mere blottet ift. deres ambitiøse tosserier. Hos Bank og Rau springer man ikke ind og ud af projekterne, når det er opportunt at gøre snart det ene, snart det andet. Bank og Rau er en vild duo uden moraliserende sikkerhedsnet. De tør at udfordre coolness og det seriøse (som også bare er et formsprog), og giver hellere end gerne en avantgardistisk krammer til det ’folkelige’.

Med en ofte blød og humoristisk skulpturelpraksis, kan de ses som et modspil til det klassiske modernistiske formsprog med abstrakte idealer og dyre materialer. Men har samtidig det tilfælles, at de er interesserede i at udvide begrebet for, hvad kunst kan være.

For at være tro mod Bank og Raus kunstneriske tilgang, har Ringsted Galleriet ændret den vanlig åbning fra lørdag til fredag d. 31.08.18 fra kl.17-23 så vi kan hægte Symptomer på Ringstednatten, og sammen skabe en festlig begivenhed, hvor vi kan fejre kunsten og livet. Ringsted Galleriet holder derfor ekstraordinært længe åben og der vil være DJ, bar, taler, maleværksted for børnene, lidt suppe og en fantastisk stemning!

Ringsted Galleriet inviterer indenfor til et møde med den billedkunstneriske faglighed, her vil der være mulighed for at opleve høj kunstfaglighed i en afslappet og imødekommende ramme. Der vil også være lidt øl, vin, sodavand, snacks af en art, og ikke mindst såkaldt artist-talk, hvor man får mulighed for at høre de invitererede kunstneres tanker omkring deres værker.

Kurateret af Morten K Jacobsen