udstilling-the-christmas

Katrine Dirckinck-Holmfeld

The Christmas Report & Other Fragments

09.04.17 – 14.05.17

Det er med glæde at Ringsted Galleriet afrunder sæsonen og det 2-årige udstillingsprogram, med Dirckinck-Holmfelds solo-præsentation, hvor det er billedets formål og funktion der undersøges. Udstillingen The Christmas Report & Other Fragments tager udgangspunkt i Dirckinck-Holmfelds tilfældige opdagelse af et familiemedlems dubiøse involvering i et mislykket salg af Dansk Vestindien* i 1901.

The Christmas Report & Other Fragments er en personlig og storpolitisk video-installatorisk ’rapport’, der kontekstualiserer et dekolonialt blik på Danmarks koloniale fortid. Titlen på værket stammer fra ’The Christmas Report’, et retsudskrift der omhandler den danske flådeofficer Walter Christmas’ (også omtalt som Dirckinck-Holmfeld) forsøg på at bestikke amerikanske senatorer til at stemme for købet af St. Croix, St. Thomas og St. Jan. Efter dette fejlslagne forsøg vendte en bankerot Christmas tilbage til Danmark, hvor han slog sig ned som børnebogsforfatter til den populær serie om den unge sømand Peder Most. Bøgerne viderefører det danske koloniale regime igennem børnelitteraturen. I dag er bøgerne mindre kendte, men i Svendborg har man stadig en garde opkaldt efter Peder Most. Det er disse nutidige ’koloniale rester’, det personlige spor, samt det officielle billedarkiv, dels fra Rigsarkivet og dels fra Det Kgl. Biblioteks digitale billedsamling, der sammenvæves i Dirckinck-Holmfelds visuelle ’rapport’. ’Rapporten’ er ikke stringent og optaget af sin egen autoritet. Det er et spraglet ridt med diverse karakterer som på forskellig vis indskriver sig i Danmarks koloniale fortid og nutid.

Med denne visuelle og fragmenterede ’rapport’ bliver billederne katalysatorer for spørgsmål, der bl.a. berører betydningen af masse-digitaliseringen af arkivmaterialer fra De Vestindiske Øer i relation til Dirckinck-Holmfelds personlige historie, samt hvordan kunst kan skabe et rum for reparation. Tilsammen danner fragmenterne et dunkelt indtryk af en nations manglende selvrefleksion over sin koloniale historie og de betydninger det har i dag.

Med The Christmas Report & Other Fragments, afslutter Ringsted Galleriet det 2-årige udstillingsprogram, der med den underliggende præmis om; at genstanden og billedet altid har en referent, der indlæses i vores forståelse af det oplevede. At kategorisere noget som værende kunst er netop en påmindelse om, at billeder ikke er autonome uskyldigheder, de bruges til noget, de er tiltænkt en funktion.

Kurateret af Agnete Bertram / Morten K Jacobsen