udstilling-x-powerhouse

Miriam Kongstad

POWERHOUSE

27.04.24 – 09.06.24

Det er med stor glæde, at Ringsted Galleriet byder velkommen til årets anden udstilling i programmet ’X’ med en yderst energisprængt soloudstilling ’Powerhouse’ af billedkunstner Miriam Kongstad (f.1991). Med denne udstilling sammensmeltes tunge metaller, kraft og sensibilitet for derved at sætte fokus på feminine energier og magtforhold.

Ordet powerhouse betyder kraftværk eller energicenter; et industrianlæg hvor energi og elektricitet produceres og omfordeles. Samtidig benyttes termen powerhouse også som betegnelse for en person, særligt en kvinde, der er potent og dedikeret – indbegrebet af en moderne kvinde med familie, karriere og et velholdt ydre. Et batteri er et transportabelt energicenter, et uundværligt fundament for moderne livsførelse. På samme vis kan menneskekroppen også anskues som et transportabelt kraftværk, et batteri der hver dag må oplades for at fungere optimalt. I udstillingen ’Powerhouse’ benytter Miriam Kongstad batteriet som metafor, særligt for den enorme råstyrke og kraft der findes i kvindekroppen. En krop, der til stadighed eksisterer på trods, i en verden præget af utrættelig ulighed i magtstrukturer, økonomiske vilkår, sundhedsindustrier og sociopolitiske systemer.

Fælles for både batteriet, kraftværket og kroppen er den iboende spænding mellem potentiale og risiko. Potentialet for enorm energitransformation, risikoen for total nedsmeltning. Liv og død. Kraftværket leverer energi og strøm til vores samfund; batteriet gør os mobile og globale; kroppen omdanner næring til handlekraft og sætter nye menneskeliv i verden. Men et kraftværk kan også overophede og skabe uoprettelige katastrofer. Batteriet løber tør, smides ud og erstattes af et nyt, alt imens dets mineraler er udvundet under umenneskelige arbejdsvilkår. Menneskekroppen brænder ud, bliver syg og ældes. Kongstad interesserer sig netop for disse skæringspunkter, hvor højspændingen dirrer af intensitet – i fødslen, erotikken, nervespidsen, hjertestoppet, energiudbruddet og indstramningen af (kvinde)kroppen.

’Powerhouse’ forener kølig, modernistisk æstetik med kroppens følsomhed og sitrende kraftudladninger. Udstillingen består af 20 fotokollager overført til aluminium, der tilsammen danner et billedunivers af batterier, kraftværker, startkabler og elnet, sammensmeltet med brystvorter, fødsler, sprintløbere, førstehjælp og korsetter. Vægværkerne kontrasteres af en række stålskulpturer, der i formel, industriel stil minder om batterier, opskalerede til menneskelige dimensioner. I al deres tyngde og formalitet ligger de placeret direkte på gulvet, som hvilende, ladede, væskende, truende og vitale.

VELKOMMEN til en festlig åbning på udstillingen, POWERHOUSE lørdag den 27. april fra kl. 13-16 på Ringsted Galleriet, hvor der vil være artist talk og en omgang mad og drikke til at lade op på undervejs.

OBS! Sæt allerede nu kryds i kalenderen til finissage lørdag den 8. juni kl. 13-16, hvor Miriam Kongstad vil være til stede til en snak i udstillingen, efterfulgt af en video- og performancescreening kl. 16 i KINO Kultur Ringsted. Her har Kongstad samlet en række banebrydende videoværker, som tager udgangspunkt i køn, identitet og magtforhold af kunstnerne, Josefin Arnell (SE), Pauline Curnier Jardin (FR), Hannah Heilmann (DK) og Miriam Kongstad (DK). Mere information følger.

Kunstnerprofil

Miriam Kongstad (f.1991) bor og arbejder i Berlin og København. Hun er uddannet koreograf fra Hochschulübergreifendes Zentrum Tanz Berlin (HZT) og har en MFA fra Sandberg Institute i Amsterdam (2020). Kongstad har udstillet og udført sine performances på nogle af Europas førende kunstinstitutioner såsom Centre Pompidou (FR), Bergen Kunsthall (NO), Hamburger Bahnhof (DE), Statens Museum for Kunst (DK), Glyptoteket (DK) og Kunsthal Charlottenborg (DK). Senest i 2022 og 2023 er Kongstads værker blevet erhvervet af blandt andet Statens Museum for Kunst, Ny Carlsbergfondet og Statens Kunstfond.

Via koreografi, performance, skulptur og lyd undersøger Kongstad menneskekroppen og dens seksualitet med referencer til mytologi og vor dages popkultur og følelsesliv. Med ’Powerhouse’ på Ringsted Galleriet præsenterer Kongstad en serie aluminiumsfotocollager med billedmotiver, der spænder fra batterier, startkabler til korsetter og fødsler med følgeskab af en række større stålskulpturer i formel, industriel design. På forskellig vis ligger Kongstads værker i et mix af nydelse og smerte, begær og fravær, skønhed og afskyelighed. Det går ikke stille for sig hos Kongstad. I en billedmæssig collagestrøm smelter, syder og bobler det løs, når personlige tilstande, følelser og udtryk tørner sammen med tungmetaller og medieindustriens kølige forbilleder, og der stilles spørgsmål til krop, identitet og samfund.

Fernisering: Lørdag den 27. april kl. 13.00 – 16.00

Udstillingsperiode: 28. april – 8. juni 2024

Åbningstider: Åbent alle lørdage fra kl. 13.00 – 16.00 eller efter aftale

Obs! Udvidede åbningstider fra lør-, søn- & mandag den 18. – 20. maj fra 10.00 – 16.00 ifm. Kunst i Pinsen

Ringsted Galleriet
Bøllingsvej 15, 4100 Ringsted
ringstedgalleriet.dk
ringstedgalleriet.contact@gmail.com
Kontakt: Kontakt: Heidi Hove, tlf. 30428727

Praktisk info om KINO:
KINO KULTUR RINGSTED, Tinggade 9, 4100 Ringsted
Tjek website for filmprogram og arrangementer Website: www.kinokultur.dk Email: info@kinokultur.dk

FAKTA:  Udstillingsprogrammet ’X’ består af i alt 4 udstillinger, som vil finde sted på Ringsted Galleriet samtidig med at nogle aktiviteter ligeledes vil sprede sig til KINO Kultur Ringsted:

24.02.24-06.04.24 Mogens Jacobsen

27.04.24-08.06.24 Miriam Kongstad

24.08.24-05.10.24 Filip Vest

26.10.24-07.12.24 Rose English

Ringsted Galleriet er et kunstnerdrevet udstillingssted, som har eksisteret siden 1982. Til en start var det beliggende i en baggård på Nørregade 8, men i 1995 flyttede det i større lokaler på Bøllingsvej 15, som både har huset lager, trykkeri og landbrugsmuseum. Flytningen åbnede op for nye muligheder i form af etablering af en billedskole, som i dag betegnes som Ringsted Galleriets Formidlingscenter. I dag består Ringsted Galleriet af ét stort udstillingsrum på 130m2 og to undervisningslokaler, hvor samtidskunsten og dets aktuelle tematikker og teknikker formidles til både børn, unge og voksne.

Igennem årtier har Ringsted Galleriet været med til at bringe nogle af Danmarks største kunstnere til Ringsted. Kvalitetskunst bør være for alle, og bør være noget der er forankret i dagligdagen. Derfor er ønsket med udstillingsprogrammet ’X’ og fremtidige programmer, at skabe større synlighed omkring samtidskunsten, samtidig med at formidlingen vægtes. Find mere information om udstillingsprogrammet ’X’ og dets formidlingsprogram såsom guidede ture, workshops etc. på Ringsted Galleriets hjemmeside: www.ringstedgalleriet.dk

Udstillingen og dets formidlingsprogram er med stor tak støttet af:

Udstillingen ’POWERHOUSE’ er med stor tak støttet af: