x-program

X

Udstillingsprogram

2024

24.02.2024 - 07.12.2024

I 2024 bestyrker Ringsted Galleriet igen sin eksperimenterende udstillingsprofil, hvor samtidskunsten ikke kun præsenteres i udstillingsrum men også i Ringsted by – på den ikoniske KINO Kultur Ringsted. På kryds af køn og generationer er der blevet samlet et stærkt program under titlen ’X’, som tager afsæt i performance, scenografi og installation. Fire, toneangivende kunstnere er inviteret til at præsentere en total-installation på Ringsted Galleriet med mulighed for udvidelse af udstillingsplatform til den lokale biograf.

Udstillingsprogrammet ’X’ består af fire, store solo-udstillinger, som repræsenterer unge talenter og erfarne billedkunstnere. De fire kunstnere er Mogens Jacobsen (f.1959), Miriam Kongstad (f. 1991), Filip Vest (f. 1995) og Rose English (f.1950). Alle arbejder de i et krydsfelt og konglomerat af video, data, lyd, installation og performance (deraf X’et).

Nyt samarbejde mellem den historiske kulturbiograf, KINO Kultur Ringsted og Ringsted Galleriet

Til udstillingsprogrammet ”X” er der indgået aftale med KINO Kultur Ringsted, som er en af Danmarks ældste biografer fra 1934. Dette samarbejde åbner op for nye muligheder såsom at udvide udstillings- og formidlingsplatformen til kulturbiografen, hvor man løbende vil kunne opleve filmvisninger, talks og performances gennem udstillingsprogrammet.

Et udstillingsprogram med nye og historiske værker med højaktuelle emner

Der lægges stærkt ud med Mogens Jacobsen, der er en yderst aktuel kunstner i disse AI-tider og kan betragtes som en pioner indenfor internetkunst i Danmark. Han arbejder i et mix af genrer, der ophæver dikotomien mellem immaterielle data og håndgribelige teknologier. Han startede sit virke i 1980’erne indenfor musik og performance, som medlem af punkgruppen, Cinema Noir, som genforenede i 2019. Som noget helt særligt vil gruppen optræde til udstillingsåbningen samtidig med, at han vil lave ny visning af værket ’Udredning’ i samarbejde med en forsker og lokal sundhedspersonale i KINO Kultur Ringsted.

Den næste udstilling i rækken er med Miriam Kongstad. Via koreografi, performance, skulptur og lyd undersøges menneskekroppen og dets seksualitet med referencer til mytologi og vor dages popkultur og følelsesliv. Det ses bl.a. i hendes immersive performance ’Take My Breath Away’ til Glyptopteket i 2023. Til Ringsted Galleriet sætter hun fokus på kvindelige energier og magtforhold med udstillingen ’Powerhouse’, hvor man både vil blive mødt af industrielle komponenter, batterier, rød løber og stiletter. På forskellig vis syntes Kongstads værker at ligge i et mix af nydelse og smerte, begær og fravær, skønhed og afskyelighed.

Efteråret startes op med udstilling af Filip Vest, hvis arbejde ligger i et mix af performance, installation og film. På teatralsk og scenografisk vis undersøges menneskelige tilstande, arbejdsliv og samfundsstrukturer. Det ses eksempelvis i performancen ’The Wide-Mouthed Frog’, hvor en frø bryder sammen midt i sit stripteasenummer og begynder at fortælle om sine dårlige arbejdsforhold. På forskellig vis blandes det private og offentlige, komik og tragedie, såbarhed og robusthed. Lignende tendenser synes at udspille sig med udstillingen ’Self Tape’, hvori man kommer bag scenen og vidner et væsen kæmpe sig gennem en uendelig casting-session, der udfolder sig gennem skuespil, dans og sang – mellem kulisserne i Ringsted Galleriet og på det store lærred i KINO.

Året afrundes med et stort, internationalt navn; den herboende britiske, avantgardekunstner, Rose English. Med udgangspunkt i den konceptuelle kunst og dans brød English igennem på den feministiske kunstscene i 1970’erne. English udforsker metafysiske spørgsmål og debatterer temaer som identitet, kollektive rum, kønspolitik og selve kunstnerrollen. På Ringsted Galleriet vil English for første gang i 30 år genetablere og nyfortolke performance-værket ’The Double Wedding’ fra 1991.

Ringsted Galleriet er stolte af at kunne bringe dette banebrydende værk til Ringsted i en ny udgave i form af en stedsspecifik installation. Det muliggøres i samarbejde med Museum der Moderne Salzburg. Derudover vil KINO Kultur Ringsted præsenterer den skelsættende, feministiske spillefilm og musicalsatire ’The Gold Diggers’ (1983) efterfulgt af Q&A med publikum.

Et tidssvarende og bæredygtigt udstillingsprogram, hvor formidlingen vægtes højt

Ønsket er at skabe en mangefacetteret udstillingsprogram med et dertilhørende performance- og eventprogram, der tager afsæt i de digitale og tidsbaserede medier. Her præsenteres databehandling, scenografi, performance og installation i en rammesætning, der dekonstruerer teknologi, hverdag, køn, historie og mytologi. Med dette program spændes der på indirekte og direkte vis fra den lille, personlige hverdagshistorie, teknologiens indflydelse på menneskelige tilstande, til større samfundsmæssige emner såsom kulturelle og politiske strukturer og magtforhold. Et program, der skaber relationer mellem den fremmeste samtidskunst og film, fortid og nutid, fiktion og virkelighed, kollektivitet og individ.

I 2024 introduceres et nyt programformat, der er mere bæredygtigt, fra 6 til 4 årlige udstillinger. På kryds af platforme bringes den ypperste og vigtigste samtidskunst på dagsorden i Ringsted. Denne gang i et storslået, teatralsk format, for derved at gøre den tilgængelig for en bredere gruppe borgere. Ringsted Galleriet ser dette program som en enestående mulighed for at præsentere nye, unge stemmer og at re-aktualisere et kunsthistorisk, performativt materiale af højeste kvalitet – i Ringsted.

FAKTA

Udstillingsprogrammet ‘X’ består af i alt 4 udstillinger, som vil finde sted på Ringsted Galleriet samtidig med at nogle aktiviteter ligeledes vil sprede sig til KINO Kultur Ringsted:

24.02.24-06.04.24 MOGENS JACOBSEN

27.04.24-08.06.24 MIRIAM KONGSTAD

24.08.24-05.10.24 FILIP VEST

26.10.24-07.12.24 ROSE ENGLISH

Ringsted Galleriet er et kunstnerdrevet udstillingssted, som har eksisteret siden 1982. Til en start var det beliggende i en baggård på Nørregade 8, men i 1995 flyttede det i større lokaler på Bøllingsvej 15, som både har huset lager, trykkeri og landbrugsmuseum. Flytningen åbnede op for nye muligheder i form af etablering af en billedskole, som i dag betegnes som Ringsted Galleriets Formidlingscenter. I dag består Ringsted Galleriet af ét stort udstillingsrum på 130m2 og to undervisningslokaler, hvor samtidskunsten og dets aktuelle tematikker og teknikker formidles til både børn, unge og voksne.

 

Igennem årtier har Ringsted Galleriet været med til at bringe nogle af Danmarks største kunstnere til Ringsted. Kvalitetskunst bør være for alle, og bør være noget der er forankret i dagligdagen. Derfor er ønsket med udstillingsprogrammet ’X’ og fremtidige programmer, at skabe større synlighed omkring samtidskunsten, samtidig med at formidlingen vægtes. Find mere information om udstillingsprogrammet ’X’ og dets formidlingsprogram såsom guidede ture, workshops etc. på Ringsted Galleriets hjemmeside: www.ringstedgalleriet.dk

For mere information kontakt venligst
Heidi Hove, tlf. 3042 8727 / Morten K. Jacobsen, tlf. 4220 1111
ringstedgalleriet.contact@gmail.com
Ringsted Galleriet, Bøllingsvej 15, 4100 Ringsted

Udstillingsprogrammet ‘X’ og dets formidlingsprogram er med stor tak støttet af: